برای تعریف مسئولیت اجتماعی ، در میان تعاریف گوناگون که محتوای مشابه، اما متون مختلفی دارند ترجیح میدهیم به تعریف یونیدو یه عنوان متن استاندارد بسنده کنیم:
مسولیت اجتماعی براساس تعریف یونیدو:
” مسئولیت اجتماعی سازمانی، یک مفهوم مدیریتی است که به موجب آن شرکت ها نگرانی ها (دغدغه های) اجتماعی و زیست محیطی را در عملیات تجاری و تعاملات خود با سهامداران خود ادغام می کنند.
مسولیت اجتماعی سازمانی (CSR) به طور کلی به عنوان راهی است که از طریق آن یک شرکت به تعادل الزامات اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی دست می یابد، (فصل مشترک این سه زمینه است ) در حالی که در عین حال به انتظارات سهامداران و ذینفعان می پردازد”
🔹در ادامه یونیدو به تفاوت CSR با خیریه و حمایت مستقیم مالی اشاره کرده است :
” مهم است که بین CSR که می تواند یک مفهوم استراتژیک مدیریت کسب و کار باشد و خیریه، حمایت مالی یا بشردوستانه تمایز قائل شویم.
حتی اگر دومی (امور خیریه) می تواند سهم ارزشمندی در کاهش فقر داشته باشد، به طور مستقیم شهرت یک شرکت را افزایش می دهد و برند آن را تقویت می کند، مفهوم CSR به وضوح فراتر از آن است. “
🔹یونیدو می گوید رویکردهای CSR نباید فراتر از ظرفیت بنگاههای اقتصادی باشد:
“ترویج پذیرش CSR در میان SMEها (Small & Medium Enterprises ) ( بنگاه های کوچک و متوسط) نیازمند رویکردهایی است که متناسب با نیازها و ظرفیتهای مربوط به این کسبوکارها باشد و بر دوام اقتصادی آنها تأثیر منفی نگذارد.”
🔹 یونیدو درباره چرایی و مزایای رویکردهای سه گانه(الزامات اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی) توضیح داده :
“یونیدو برنامه CSR خود را بر اساس رویکرد سه گانه (الزامات اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی) استوار کرده است، که ثابت کرده است ابزار موفقی برای SMEها ( بنگاه های کوچک و متوسط) در کشورهای در حال توسعه است تا به آنها در برآورده کردن استانداردهای اجتماعی و زیست محیطی بدون به خطر انداختن رقابت آنها کمک کند. رویکرد سه گانه به عنوان چارچوبی برای اندازه گیری و گزارش عملکرد شرکت در برابر عملکرد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی استفاده می شود.
این تلاشی است برای همسو کردن شرکتهای خصوصی با هدف توسعه پایدار جهانی با ارائه مجموعهای از اهداف کاری جامعتر از صرف سود. دیدگاه اتخاذ شده این است که برای اینکه یک سازمان پایدار باشد، باید از نظر مالی ایمن باشد، اثرات منفی محیطی خود را به حداقل برساند (یا به طور ایده آل حذف کند) و مطابق با انتظارات جامعه عمل کند “
🔹 زمینه های کلیدیCSR از دیدگاه یونیدو به این شرح است :
“موضوعات کلیدی CSR :
مدیریت زیست محیطی،
کارایی زیست محیطی،
استفاده مسئولانه از منابع ،
مشارکت ذینفعان،
استانداردهای کار و شرایط کاری،
روابط کارکنان و جامعه،
برابری اجتماعی،
تعادل جنسیتی،
حقوق بشر،
حکمرانی خوب،
و اقدامات ضد فساد “
🔹 در پایان یونیدو برخی مزایای اجرای یک برنامه CSR را بر شمرده است :
“یک مفهوم CSR که به درستی اجرا شود میتواند مزایای رقابتی مختلفی را به همراه داشته باشد، مانند
افزایش دسترسی به سرمایه و بازار،
افزایش فروش و سود،
صرفهجویی در هزینههای عملیاتی،
بهبود بهرهوری و کیفیت،
پایگاه منابع انسانی کارآمد،
بهبود تصویر و شهرت برند،
افزایش مشتری.
وفاداری،
تصمیم گیری بهتر و فرآیندهای مدیریت ریسک.”
یونیدو CSR را نقطه اشتراک سه زمینه اقتصادی ، زیست محیطی واجتماعی دانسته بود دو تصویر زیر این رویکرد سهگانه را نمایش میدهند :
مسولیت اجتماعی سازمانی( CSR ) به شکلی که امروز می بینیم ، پس از تعریف آن توسط “هرم مسئولیت اجتماعی شرکت” در سال 1991 ، محبوب شد. سادگی آن ، در عین حال توانایی توصیف ایده CSR با چهار حوزه ، هرم را به یکی از پذیرفتهترین نظریههای شرکت CSR از آن زمان تبدیل کرده است.
مسئولیت اقتصادی : سودآور بودن
مسولیت قانونی : مطیع قانون بودن
مسولیت اخلاقی : اخلاقی بودن
مسولیت انسانی: شهروند خوب بودن
بر اساس این مدل هر شرکت این 4 وظیفه را بر عهده دارد.
در این بخش راهحلها و پیشنهادهای حوزه CSR برای سازمانها، شرکتها، کارخانجات به ویژه فعالان بخش صنعت ارائه و اجرا میشود.
برای ارتباط با بخش CSR علاوه بر تمامی راههای تماس، تنها کافیست شماره تلفن خود را وارد کنید .